Bucureşteanul Cristi Dumitru are o colecţie de 10.000 de trenuleţe, tramvaie sau păpuşi pe care vrea să le expună în primul Muzeu al Jucăriilor. Sursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARUSursa: CODRIN PRISECARU
1 /.
Trenuleţul Cireşarii, avioane Tarom cu motoraş, racheta Cosmos care face scântei sau maşinuţa cu pedale sunt câteva dintre jucăriile care umpleau rafturile librăriilor epocii comuniste. Erau jucăriile care îi bucurau pe copii şi le ocupa timpul liber. Cristi Dumitru, un inginer bucureştean, "un pic trecut de 40 de ani", le are aproape pe toate, vreo 10.000 de jucării, de la păpuşi Arădeanca până la roboţei, de la Dacii 1310 la tractoraşe cu plug. N-a fost vreun copil privilegiat al regimului comunist, ci pur şi simplu s-a încăpăţânat,"de foarte mic inconştient şi de la 7 ani conştient", să adune toate jucăriile copilăriei.
Acum şi-a pus în cap să deschidă în România primul muzeu al jucăriilor. "Toţi ne amintim cu drag de copilărie, iar jucăriile ne rămân în memorie. Ar fi interesant să le arătăm copiilor noştri ce alternative am avut noi la Counter Strike şi la computer", crede inginerul Dumitru.
Sideral 2000, primul pistol electronic
O parte dintre jucării le ţine într-o expoziţie pe care a încropit-o la Clubul Copiilor din sectorul 5. "Mă gândeam că ar trebui să mă adresez copiilor, însă am văzut că sunt mult mai interesaţi cei de aproximativ 40 de ani. «Uite, am avut-o şi pe asta, şi pe aia», văd că le arată părinţii copiilor lor. Ăia mici merg mai departe, unde au treabă, părinţii mai rămân vreo 10 minute la vitrine", spune zâmbind colecţionarul. Cele care nu au încăput, adică mai bine de 80% din colecţia sa , stau depozitate în cutii.
Inginerul Dumitru ştie povestea fiecăreia: cine a făcut-o, cam cât costa sau până în ce an s-a fabr