Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminică seară, la Realitatea TV, că Franţa, Germania şi Finlanda au avut obiecţii de fond, vineri, în grupul Sch-eval, în ceea ce priveşte raportul Bulgariei, în timp ce, în cazul României, raportul este pozitiv "de la A la Z", informează Mediafax.
"Acum două zile a fost prezentat în Consiliu raportul ultim al Grupului Sch-Eval pentru România şi Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. În ceea ce priveşte Bulgaria, cu care suntem în pachet, Franţa, Germania şi Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregătirea pe frontiera terestră şi cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor în Sistemul Schengen. Şi s-a propus o nouă misiune de reevaluare pe care ţara vecină a acceptat-o şi care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie", a spus Baconschi.
El a adăugat că, în ceea ce priveşte România, raportul este unul complet pozitiv, iar Franţa a cerut doar timp pentru a-l examina.
"În ceea ce priveşte România, raportul este pozitiv de la A la Z, numai că, fiind prezentat de experţii Sch-eval în Consiliu, Franţa a formulat o rezervă de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem să citim raportul în detaliu şi să aprofundăm această analiză, după care vom reveni cu eventuale întrebări». Deci, este o proedură tehnică. Ea va dura probabil până în jurul datei de 21 ianuarie. Pe 28 ianuarie va avea loc o nouă reuniune a Grupului Sch-eval. Însă este îmbucurător faptul că s-a confirmat cu această ocazie ceea ce anticipam, şi anume că totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, şi anume că România este pregătită să-şi asume această responsabilitate", a explicat ministrul.
Ministrul s-a declarat încrezător că "vecinii bulgari" vor recupera întârzierile pe care le au şi vor obţine "o notă bună la reevaluarea din martie".
"Principiul evaluă