Posibilitatea reintroducerii uniformelor şcolare stârneşte o polemică între cei care le resping – copiii – şi cei care le vor – părinţii şi profesorii. Deputatul PDL Cezar Preda vrea să depună mâine în Parlament un proiect care prevede obligativitatea purtării acestor haine şcolare în clasele I – VIII.
O cercetare din toamna trecută a Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie arată un procent covârşitor al celor care-şi doresc din nou uniforme obligatorii în şcoli: 84% din cei intervievaţi spuneau că sunt de acord cu reintroducerea lor. Toţi erau adulţi. De aici a pornit ideea deputatului Cezar Preda, care crede că astfel actul educaţional ar fi mai riguros, iar problemele din educaţie s-ar rezolva.
Citiţi şi:
Elevii, drapelele şi mătasea chinezească
„Mă întreabă mulţi: «Dar pe copii i-aţi întrebat?» O să-i întreb, dar până la urmă decidenţi sunt oamenii majori. Mă gândesc că şi elevul are un confort, pentru că nu mai suferă de pe urma diferenţelor sociale, apoi şi profesorul are un confort, fiindcă aşază elevii la acelaşi nivel, au şanse egale. Şi părintele are confort asupra efortului bugetar".
În prezent, la clasele primare, uniforma este obligatorie, iar multe dintre şcoli au păstrat-o pe cea clasică, care se găseşte în magazine şi costă în jur de 50 de lei, în timp ce la gimnaziu profesorii cu greu îi conving pe elevi să vină îmbrăcaţi la fel.
Părinţii: „Îi mai disciplinează un pic"
Săptămâna aceasta, iniţiativa va fi dezbătută la Buzău, Brăila şi Galaţi, cu elevi, profesori şi părinţi. Mihaela Gună, care conduce Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi, spune că tema a fost discutată frecvent în cadrul forului: majoritatea părinţilor sunt de acord cu uniformele obligatorii atât timp cât au un cuvânt de spus în alegerea modelului.
„Noi mizăm pe o decizie la latitudinea şcolii, pentru c