Guvernul vrea să elimine taxa de un cent pe litru plătită de companiile petroliere, care este inclusă în prețul de la pompă. Renunţarea la această taxă ar trebui să ducă la ieftinirea carburanţilor la pompă cu patru bani pe litru şi să ajute companiile petroliere să-şi îmbunătăţească activitatea.
Ministerul Finanţelor a lansat în dezbatere publică, la finele săptămânii trecute, un proiect de ordonanţă de urgenţă care menţionează că, în momentul intrării în vigoare, fondul special pentru produse petroliere va fi desfiinţat.
Mai citiţi De ce s-a scumpit benzina şi Alertă pe piaţa petrolieră: cotaţia ţiţeiului Brent, aproape de 100 de dolari
Acest fond este alimentat printr-o taxă pentru recuperarea datoriilor fostei Companii Române a Petrolului şi a fost instituit în anul 2000 printr-o ordonanţă de urgenţă. Taxa, de un cent pentru fiecare litru de produse petroliere, a trebuit plătită de producătorii şi procesatorii de ţiţei cu sediul în România, adică Petrom, Rompetrol şi Lukoil.
Au venit la benzinărie cu găleata plină cu bani. Şoferii şi motocicliştii din Timişoara au protestat împotriva scumpirii carburanţilor
Povară pentru companiile petroliere
Pentru că această taxă era transferată în tarifele plătite de şoferi la pompă, desfiinţarea fondului va duce la o uşoară ieftinire a carburanţilor cu un cent pe litru plus TVA, adică cu aproximativ patru bani.
„Deşi ieftinirea pare mică, nu este praf în ochi. Pentru companiile petroliere era o povară, mai ales în activitatea de export, unde erau discriminate în faţa altor exportatori prin faptul că trebuiau să plătească această taxă", ne-a declarat Andrei Chirilescu, specialist în domeniu.
Potrivit acestuia, chiar dacă această taxă părea mică, ea înseamnă un plus de 11 dolari pe tonă în cazul motorinei şi de 14 dolari la benzină. „Importatori