Unguentele antivirale, dar şi medicamentele homeopatice grăbesc vindecarea. Potrivit dermatologilor, virusul herpetic se găseşte în stare latentă la majoritatea adulţilor. Cu toate acestea, numai 10 la sută din ei fac herpes.
Herpesul este o infecţie produsă de virusul Herpes simplex şi afectează în egală măsură atât femeile, cât şi bărbaţii.
„Există două tipuri de virusuri herpetice: tipul 1, care produce herpesul labial (infectează mai ales jumătatea superioară a corpului şi se transmite prin contact direct cu leziunile sau cu saliva purtătorului) şi tipul 2, care produce herpesul genital (se transmite prin contact sexual sau în timpul naşterii de la mamă la nou-născut)", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.
Potrivit specialistului, o dată contractat, virusul Herpes simplex persistă toată viaţa în ganglionii limfatici, în stare latentă. În cele mai multe cazuri, persoana infectată nu resimte niciun simptom, ba, mai mult, este posibil ca virusul să nu fie depistat niciodată.
Evitaţi ciocolata şi mazărea!
Recidivele apar pe fondul unui sistem imunitar slăbit de anumiţi factori, precum: stresul emoţional prelungit, infecţiile pulmonare, unele medicamente (de exemplu, cele pentru astm), menstruaţia şi expunerea prelungită la soare.
De asemenea, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că persoanele care consumă frecvent ciocolată, alune şi mazăre prezintă un risc mai mare de reapariţie a herpesului bucal. Aceste alimente conţin arginină, substanţă care „trezeşte" virusul. La polul opus, adică în categoria alimentelor care previn recidiva, se regăsesc carnea de pui, cartofii, ambele bogate în lizină, cu efect opus argininei.
Aciclovirul, prima linie de tratament
În prezent, nu există un vaccin care să creeze imunitate împotriva virusului herpetic.