Ministrul de Externe, Teodor Baconschi a anunţat duminică seară, la Realitatea TV, rezultatele întâlnirii de vineri, de la Bruxelles, a grupului de lucru Schengen (Sch-Eval).
Citeşte pe Adevărul Europa: Cum ne-a blocat Franţa evaluarea pe raportul Schengen şi ce motive a invocat
Pericol pentru aderarea la spaţiul Schengen: contrabanda cu ţigări de la graniţa cu Serbia
Declaraţiile lui Baconschi, citat de Mediafax:
Despre Bulgaira: "Acum două zile a fost prezentat în Consiliu raportul pentru România şi Bulgaria. Lucrurile stau destul de clar. În ceea ce priveşte Bulgaria, Franţa, Germania şi Finlanda au formulat rezerve de fond cu privire la pregătirea pe frontiera terestră şi cu privire la raportul SIS-SIRENE, deci procesarea datelor în Sistemul Schengen. Şi s-a propus o nouă misiune de reevaluare pe care ţara vecină a acceptat-o şi care va avea loc probabil la mijlocul lunii martie".
Despre România: "În ceea ce priveşte România, raportul este pozitiv de la A la Z, numai că, fiind prezentat de experţii Sch-eval în Consiliu, Franţa a formulat o rezervă de examinare. Deci, cu alte cuvinte, a spus: «Vrem să citim raportul în detaliu şi să aprofundăm această analiză, după care vom reveni cu eventuale întrebări». Deci, este o procedură tehnică. Ea va dura probabil până în jurul datei de 21 ianuarie.
Pe 28 ianuarie va avea loc o nouă reuniune a Grupului Sch-eval. Însă este îmbucurător faptul că s-a confirmat cu această ocazie ceea ce anticipam, şi anume că totalitatea celor 7 misiuni de evaluare pe teren a dus la concluzii pozitive, şi anume că România este pregătită să-şi asume această responsabilitate".
Reprezentantul Franţei din grupul de lucru Schengen (Sch-Eval) a cerut, vineri, în cadrul şedinţei de la Bruxelles, "un timp suplimentar pentru studierea raportului" privind România, procedura de adoptare a documen