Creşterea economică "de două cifre" (minimum 10%) a economiei chineze în 2011, de care se leagă speranţele ca întreaga economie mondială să iasă din criză, s-ar putea dovedi mult mai mică, iar "bula speculativă" din China ar fi foarte aproape să se "spargă". Aceasta este temerea în rândul marilor fonduri de investiţii din Londra, potrivit The Daily Telegraph, care a sintetizat opiniile îngrijorătoare ale managerilor.
Oficial, FMI este în acord cu optimismul Guvernului de la Beijing şi estimează o creştere economică de 10,5% pentru anul în curs. Deşi China prevede o creştere "de două cifre", un manager citat sub protecţia anonimatului consideră că "nu iese socoteala" la fel de optimist şi în birourile de analiză ale marilor companii de pe pieţele financiare internaţionale. "Cred că am mai experimentat bule de creditare în ultimii ani, dar bula Chinei este cea mai mare. Totuşi, economia globală se uită spre China nu doar ca la o cârjă, ci ca la o trambulină, care să o scoată din recesiune. E o nebunie".
Opinia este împărtăşită şi de Mark Hart, de la Corriente Advisors - un fond speculativ care a câştigat milioane bune, după ce a prevăzut "criza subprime" din SUA şi "crizele datoriilor suverane" din Europa. Pentru Hart, China nu este "motorul-cheie al creşterii globale", ci mai degrabă un "risc enorm". Economişti din toată lumea vorbesc de mai multă vreme de "supraîncălzirea" economiei chineze, dar firmele de investiţii, care au experienţa altor crize financiare, îşi pregătesc deja fonduri speciale. Corriente Advisors se teme că "prăbuşirea de la niveluri nesustenabile de creditare să fie la fel de extraordinară precum performanţa de creştere a Chinei în ultimul deceniu".
Creşterea economică "de două cifre" (minimum 10%) a economiei chineze în 2011, de care se leagă speranţele ca întreaga economie mondială să iasă din criză, s-ar putea dovedi