Grupul European al Băncilor de Economii se opune taxării băncilor, propusă de Comisia Europeană, în vederea finanţării noului Mecanism european de stabilizare financiară (ESM), se arată într-un comunicat de presă.
”Mecanismul european de stabilizare financiară va creşte încrederea în calitatea datoriilor suverane emise de statele din zona euro. Totuşi, nu credem că băncile de retail din Europa ar trebui să plătească pentru un asemenea fond”, a declarat directorul administrativ al Grupului European al Băncilor de Economii (European Savings Banks Group - ESBG), Chris De Noose.
”De asemenea, în următorii ani, băncile europene de retail vor fi nevoite să se conformeze implementării regulilor Basel III privind capitalul şi în multe cazuri cu taxele din partea Băncilor Naţionale. Ar fi o povară excesivă să se introducă o altă taxă pentru sectorul băncilor de retail din Europa”, a adăugat el.
ESBG consideră că atenţia ar trebui îndreptată către disciplina fiscală, ca singura modalitate sustenabilă de a preveni o nouă criză a datoriilor, a mai precizat Chris De Noose.
ESBG reprezintă interesele băncilor de economii membre la nivelul Uniunii Europene şi promovează iniţiativele de cooperare între băncile de economii din Europa.
Oficialii europeni au recomandat, într-un raport publicat miercuri, diferite modalităţi de plată pentru un nou Mecanism european de stabilitate financiară (ESM), care să înlocuiască în 2013 actualul Fondul de Stabilitate european (EFSF). Conform CE, taxa pe bănci ar genera 50 miliarde de euro, şi ar putea ajuta la finanţarea noului ESM, pentru a proteja ţările care se confruntă cu dificultăţi financiare.
Sursa: Agerpres