Peste jumătate dintre români simt că nu deţin controlul propriei situaţii financiare. Totuşi, foarte mulţi ţin o evidenţă clară a cheltuielilor. Bugetul pe termen scurt creşte nesiguranţa financiară, susţin psihologii. Sunt însă şi români care trăiesc „periculos“: îşi planifică banii de la o zi la alta.
Călin S., 26 de ani, din Bucureşti face parte din categoria celor cărora le place să se descurce de azi pe mâine. Nu are bani puşi deoparte şi, dacă apare ceva neprevăzut, „vede el cum se descurcă".
Călin lucrează la o firmă din Capitală ca specialist IT, însă, când vine vorba de programarea bugetului personal, este „mult depăşit", după cum glumeşte chiar el. „La fiecare început de an îmi propun să gândesc pe termen lung, să-mi planific lunar banii şi să nu-mi mai fac datorii. Nu îmi iese însă niciodată", spune tânărul.
Ultima dată când s-a împrumutat a fost chiar acum câteva zile, când a primit o amendă de circulaţie şi mai avea doar 20 de lei în buzunar. „E de înţeles. Mai erau doar două zile până la salariu. Şi după o perioadă ca cea a Sărbătorilor de iarnă, cum să mai ai bani la ciorap?", se întreabă Călin.
Când trebuie să se împrumute are două surse: un şef sau părinţii. Susţine însă că toată situaţia aceasta instabilă nu îl stresează prea rău. Nici în privinţa asigurărilor nu a avut prea mare grijă. În afară de poliţa pentru pensie privată nu-şi aminteşte să fi semnat ceva.
„Doar RCA pentru maşină", glumeşte din nou tânărul. Nu-şi aminteşte nici să aibă „cultura" economisitului din familie. „Mama şi tata n-au avut niciodată depozite la bancă şi ţin minte că au fost nevoiţi de multe ori să se împrumute când apărea câte ceva. Nu săreau însă concediile şi nici mofturile mele, când eram copil", mai povesteşte Călin.
De partea cealaltă, şeful lui, de la care se mai împrumută din când în când, este cel mai cal