Cautarea raspunsurilor referitoare la civilizatiile extraterestre nu inceteaza niciodata. Astfel de rezolvari sunt cautate si in cadrul programului SETI, inceput inca din 1959.
Semnalele primite de la civilizatiile extraterestre sunt numite, de catre cercetatorii acestui program, " boabe de aur". Sursele undelor radio, care ii intereseaza pe oamenii de stiinta, trebuie sa corespunda unui principiu simplu: claritatea si repetabilitatea semnalului trimis din acelasi punct. Informatiile sunt oferite de site-ul oficial Seti
Se cauta, intr-adevar, acolo unde trebuie?, se intreaba cercetatorii programului SETI. Pana acum, ei au asteptat semnale de de la creaturi care, din punct de vedere biologic, sunt asemanatoare cu oamenii. Ei pleaca de la premisa ca extraterestrii sunt organisme vii, in sensul in care sunt definiti si oamenii.
De aceea sunt cautate forme de viata care sa respecte macar una dintre legile biochimiei: traiesc o perioada limitata de timp, produc descendenti si, cel mai important, evolueza.
Este evident, deci, ca trebuie sa ne schimbam viziunea asupra contactului cu viata extraterestra, excluzand din start ideea ca extraterestrii sunt doar niste masini inteligente.
Insa oamenii de stiinta de la SETI cred ca posibilitatea de a se descoperi forme de viata extraterestre de natura artificila este mult mai mare decat aceea a gasirii unor forme biologice. Evolutia organismelor vii este mult mai lenta decat progresul tehnologic.
Pentru ca organismele vii sa reuseasca depasirea granitelor propriilor planete este necesar un timp foarte indelungat, in timp ce tehnologiile evolueza destul de rapid pentru a-si depasi creatorii. Prin urmare, corpuri inteligente se pot arata primele in spatiu, cu mult inaintea propriilor inventatori.
Cercetatorii de la SETI propun cautarea vietii extrater