Arheolog şi muzeograf de aproape trei decenii, a scos la lumină vestigii istorice vechi de 6.000 de ani pe care le-a expus şi peste Ocean.
Botoşăneanca provine dintr-o familie de intelectuali de pe malul Prutului, din zona Liveni-Manoleasa, la graniţa cu Republica Moldova. Pasiunea pentru obiectele vechi şi-a descoperit-o încă din copilărie, când obişnuia să improvizeze expoziţii din bucăţi de ceramică veche găsite prin sat şi prin gospodărie, şi a urmărit-o toată viaţa.
După absolvirea Liceului „Mihai Eminescu“ din Iaşi, Maria Diaconescu s-a înscris la Facultatea de Istorie şi Filosofie din Cluj. După absolvire, în anul 1979, a predat timp de doi ani istoria la o şcoală din Botoşani după care a lucrat , o scurtă perioadă de timp, la Centrul de Îndrumare a Creaţiei Populare.
Pe urmele satului neolitic
Din anul 1984 este muzeograf şi arheolog al Muzeului Judeţean de Istorie. Ea este este „responsabilă“ de tot ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 6.000 de ani în această zonă. „Am o dragoste aparte pentru istoria veche. Mereu am fost fascinată de modul în care au trăit înaintaşii noştri“, a spus Maria Diaconescu. Prima „expediţie“ arheologică a făcut-o în localitatea Copălău, unde avea informaţii că au existat aşezări Cucuteni. Rezultatul nu a fost însă cel aşteptat.
„Decorul vaselor a fost distrus de aciditatea solului, iar rezultatul săpăturilor făcute nu a fost unul extraordinar“, a mărturisit ea. Nu a renunţat însă să caute comorile ascunse ale strămoşilor. Au urmat săpături în situri din localităţile Prăjeni, Strahotin-Dângeni şi Vorniceni, unde a muncit timp de zece ani.
„În această localitate existau informaţii încă din 1976 cu privire la existenţa locuinţelor neolitice de tip Cucuteni. Aristotel Crâşmaru, cel care a înfiinţat Muzeul Săveni, a menţionat prima dată de existenţa unui sit arheologic în