Pentru că metabolismul încetineşte, reduceţi drastic din grăsimi şi dulciuri, hidrataţi-vă şi consumaţi fibre.
Doina S. are 65 de ani, 1,75 şi mai puţin de 60 de kilograme. A început să îşi supravegheze atent dieta, mai ales după ce s-a pensionat şi a simţit că începe să ia în greutate. În ciuda vârstei, îşi doreşte să arate şi să se simtă bine în propriul corp. „După 50 şi ceva de ani am văzut că încep să mă îngraş şi am mai redus din alimente. După alţi câţiva ani, iar am început să pun pe mine şi am redus din nou din mâncare. Cam asta e regula după o anumită vârstă: vezi că te îngraşi, reduci, şi tot aşa", spune ea.
Roşii cu brânză, piure din ţelină şi fasole verde
Dacă vara îşi compune meniurile în special din roşii şi brânză slabă, plus o pătrăţică de ciocolată neagră, în sezonul friguros apelează la zarzavaturile congelate.
„Mă hrănesc cu legume, dar nu cu prea mult cartof. Îmi gătesc tot felul de mâncăruri dietetice din dovlecel, varză, ghiveci de fasole verde, ţelină cu carne preparată la grătar, piure de ţelină în locul celui de cartof, mazăre, broccoli, spanac. Seara, când tot aş face ceva şi nu ştiu ce, rod un morcov", dezvăluie Doina secretul siluetei sale de invidiat la această vârstă. Pentru un somn bun îşi încheie seara cu un ceai de tei îndulcit cu puţină miere. Pe de altă parte, aproape zilnic face mişcare. „Mă plimb prin parc, dar merg aşa, vioi, nu langa-palanga. Pun muşchii în mişcare până transpir", zice femeia.
Nutriţioniştii spun că reducerea numărului de calorii din dietă ar trebui să înceapă chiar de la vârsta de 40 de ani, când metabolismul bazal scade. „După această vârstă, caloriile consumate prin respiraţie, cu circulaţia sângelui sau chiar în somn sunt mult mai puţine. Pe de altă parte, nu ne mai mişcăm atât de mult, nu mai suntem atât de activi, apar tot felul de schimbări în constelaţia hormonală şi toate