• In prezent, forta de munca ieseana se indreapta spre Malta, fiind vorba in special de cadre medicale, dar si spre Anglia, Franta si Germania, unde pot fi gasite locuri de munca in domeniul constructiilor
Transportatorii ieseni au inceput sa inregistreze pierderi de pana la 30 la suta din incasari, raportat la anii anteriori. Reprezentantii firmelor de transport si turism din Iasi spun ca acest fapt se datoreaza atat crizei economice, cat si faptului ca in strainatate nu se mai gasesc asa usor locuri de munca. O alta cauza a pierderilor financiare este majorarea pretului carburantilor.
Daca deplasarile cu autocarul spre tari precum Italia, Spania sau Anglia dureaza chiar si cateva zile, iar pretul biletelor depaseste 50 euro, multi emigranti se indreapta din ce in ce mai mult spre zborurile companiilor low-cost. Avantajul il constituie pretul foarte redus al unei calatorii, in cazul in care rezervarea este facuta din timp. La companii precum Blue Air, Wizzair sau EasyJet pretul unui bilet rezervat din timp poate ajunge si la 20 euro.
Unde mai pleaca iesenii
Reprezentantii companiilor de transport international detin si o evidenta a destinatiilor preferate de ieseni, in functie de anumite criterii demografice. Iesenii din mediul rural prefera orase din sudul Italiei, precum Catania, Palermo, Trapani, iar cei din mediul urban au tendinta de a emigra in orase aflate in nord, precum Torino, Milano, Venetia sau Firenze.
Spania este o destinatie frecventata de forta de munca ieseana, mai ales in lunile mai - iunie pentru culesul citricelor si al capsunilor. Daca in anii trecuti, saptamanal, plecau trei autocare pline spre Grecia, o destinatie foarte profitabila atat din punct de vedere turistic, cat si al locurilor de munca din domeniul hotelier si agricultura, acum firmele de transport abia daca reusesc sa trimita macar