Şcoală, han tradiţional, ateliere şi o uliţă a minorităţilor vor fi punctele de atracţie ale noii secţiuni a Muzeului Satului ce va fi inaugurată în luna mai. Potrivit directorului instituţiei, la biserica de secol XVIII din noua aripă s-ar putea oficia slujbe de căsătorie.
Muzeul Satului va inaugura în primăvară un nou sector, „museum vivium", unde va funcţiona o şcoală tradiţională de tip Spiru Haret, adică cu două săli de clasă şi o cancelarie între ele, dar şi un han tradiţional şi o uliţă a minorităţilor. Noua „aripă" se va întinde pe trei hectare şi jumătate, iar terenul aparţine muzeului din 1990, însă nu a fost folosit până acum. Noua aripă este situată între Palatul Elisabeta şi aleea Michael Jackson din Parcul Herăstrău, (alee lipită de gardul muzeului aproape de Arcul de Triumf). „Pe acestă zonă nu s-a făcut mare lucru, deşi au fost aduse nişte monumente care nu au fost aşezate după o idee tematică. Când am revenit aici, în 2003, după incendiu, spaţiul era plin de bălării, buruieni crescute până la streaşina monumentelor, şi am fost nevoiţi să curăţăm tot spaţiul, operaţiune care a semănat cu o defrişare", a declarat pentru România Liberă Paula Popoiu, directorul general al Muzeului Satului, care mai spune că proiectul se află deja în derulare, s-a amenajat inelul de protecţie împotriva incendiilor, s-au pus felinare şi se lucrează la restaurarea şi reamenajarea monumentelor.
„Punctul forte al proiectului este uliţa minorităţilor"
Potrivit directorului instituţiei, amplasarea hanului ar putea întârzia, pentru că nu s-a stabilit care variantă dintre cele trei găsite în ţară o vor muta la muzeu. Totodată, se caută şi o primărie, dar sunt mici şanse să fie găsită una care să se potrivească profilului muzeal. La biserica Turea, de secol al XVIII-lea, restaurată şi aflată deja în noua arie, s-ar putea ţine din când în când slujbe şi ar putea