Opoziţia îşi leagă toate speranţele în legătură cu guvernarea de trădarea maghiarilor. Iată câteva raţiuni pentru care e de aşteptat ca formaţiunea lui Marko Bela să nu rupă majoritatea cu PDL. Sursa: VLAD STĂNESCU
Trecerea UDMR în opoziţie ar însemna, pe termen scurt şi mediu, pierderea beneficiilor aferente guvernării. Maghiarilor li se propune în schimb un proiect de revenire la putere în formula propusă de opoziţie. Această variantă vine cu costuri politice şi financiare generate de trei campanii electorale şi fără garanţia unor beneficii suplimentare. Asta face ca, dacă guvernul PDL nu se prăbuşeşte de la sine, UDMR să nu iasă de la guvernare.
Iată care sunt argumentele:
1. UDMR nu are motive de nemulţumire
Până acum principalele solicitări au fost satisfăcute de PDL, partenerul de guvernare. Au obţinut Legea Educaţiei cu dreptul de a studia istoria şi geografia în maghiară.
Pe de altă parte, Uniunea a primit fonduri pentru administraţia locală în cota "cuvenită" unui partid de guvernare.
În general, UDMR a avut un comportament politic raţional. Liderii şi-au urmărit interesele proprii, dar şi pe cele de grup. Unul dintre acestea este conservarea electoratului. Concurenţa radicalilor lui Laszlo Tokes, sprijiniţi de la Budapesta de premierul Viktor Orban, liderul FIDESZ, pune UDMR în faţa scindării electoratului maghiar şi, implicit, a riscului de a nu intra în parlament. Această presiune face Uniunea să fie interesată de avantajele prezenţei la guvernare.
2. Costurile ieşirii de la guvernare ar fi mari pentru Uniune
Trecerea în opoziţie ar obliga UDMR la angrenarea într-un lung şi costisitor proces de revenire la putere. Asta ar presupune, alături de PSD, PNL şi PC, demararea procedurilor pentru demiterea guvernului, negocieri pentru forţarea instaurării unui cabinet al noi