Experţii nucleari ruşi au tras un semnal de alarmă asupra posibilităţii unui dezastru nuclear de tipul celui de la Cernobîl din cauza reactorului controversat pe care Iranul îl deţine la Bushehr.
Oamenii de ştiinţă ruşi oferă asistenţă tehnică Iranului, în încercarea de a activa prima centrală nucleară a ţării. În cel mai recent raport însă, ei susţin că există îngrijorări serioase cu privire la pagubele provocate sistemelor informatice de către virusul misterios Stuxnet, descoperit anul trecut în reţeau informatică a centralei. La vremea respectivă se credea că virusul a fost rezultatul unui atac cibernetic sofisticat, venit din partea Statelor Unite şi a Israelului.
Iran: a început războiul cibernetic
Potrivit rapoartelor de informaţii occidentale, cercetătorii ruşi au avertizat Kremlinul că s-ar putea confrunta cu "un alt Cernobîl", în situaţia în care vor activa centrala în această vară, aşa cum a cerut Iranul. În raportul respectiv, oamenii de ştiinţă ruşi arată că "în ciuda efectuării unor teste simple la reactorul Bushehr, nu poate fi garantată activarea în condiţii de siguranţă a reactorului", informează Daily Telegraph.
De asemenea, echipa iraniană de management, "care se află sub presiuni politice intense pentru respectarea termenului limită, nu dă dovadă responsabilitate profesională şi morală", se mai arată în raport. Ei acuză iranienii de "lipsă a respectului pentru viaţa umană" şi avertizează că Rusia s-ar putea găsi în situaţia de a fi învinuită pentru crearea unui "alt Cernobîl", în contextul în care ajută la continuarea lucrărilor pentru deschiderea centralei nucleare.
În urma unei evaluări realizate de Inspectorii de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică privind activităţile nucleare ale Teheranului, s-a constatat că există disfuncţionalităţi la multe dintre centrifugele destinate îmbogăţirii uraniului, ele