Irina Socol (stg.), director general Siveco România, Radu Enache, director general HP România, Lucian Duţă, preşedintele CNAS şi Sorin Mîndruţescu, director general Oracle România au ieşit ieri în faţa presei să dea asigurări că sistemul informatic al Sănătăţii este funcţional în prezent
Directorii generali ai Hewlett-Packard (HP), Siveco şi Oracle România, unele dintre cele mai mari companii IT de pe piaţa locală, au apărut ieri în faţa presei împreună cu şeful Casei Naţionale de Asigurare de Sănătate (CNAS) într-o conferinţă de presă de numai jumătate de oră şi au dat asigurări că proiectul gigant va funcţiona în continuare. Ei nu au explicat însă de ce a apărut blocajul care a dus la suspendarea activităţii caselor judeţene de sănătate.
Este pentru prima dată când directorii unor mari firme din România cu afaceri de zeci de milioane de euro au ieşit în faţa presei pentru a da explicaţii pentru un proiect care a picat.
Miza este uriaşă având în vedere că întregul contract se ridică la peste 100 mil. euro, iar sistemul informatic de la Sănătate este printre cele mai mari din Europa.
Cei patru au spus că sistemul este funcţional şi că "acest tip de problemă nu va mai apărea". Cu toate acestea, erorile tehnice nu pot fi excluse nici în viitor din cauza complexităţii sistemului.
Zeci de mii de teste, însă erorile tot apar
"Astfel de sisteme (de mari dimensiuni - n.red.) trec printr-o perioadă de maturizare, când se pot confrunta cu o serie de probleme care, nefiind cunoscute, nu au putut fi cuprinse în seria de teste prin care acestea au fost verificate", a spus Nicolae Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). El a precizat că oriunde în lume sistemele informatice pot cădea şi a dat ca exemplu aeroportul Heathrow din Londra.
În 2008 după inaugurarea unui nou terminal, peste 500 de zboruri au fos