Tinerii care urmează o facultate de medicină sunt revoltaţi de faptul că examenul de rezidenţiat va fi organizat la nivel local, aceştia acuzând că în acest mod se poate frauda mai uşor. Primii care au protestat în faţa universităţii pe care o urmează, de la ora 13.300, sunt studenţii din Iaşi. Sursa: Maria Craus
Studenţii spun că descentralizarea rezidenţiatului va duce la încurajarea corupţiei, iar ca efect negativ, absolvenţii cu un punctaj bun va putea alege doar dintre locurile disponibile în regiunea sa, iar cel puţin în cazul celor din Iaşi, locurile au fost foarte puţine.
„Măsura descentralizării creşte potenţialul apariţiei unor grave nereguli în centrele universitare care organizează examenul de rezidenţiat, iar pe termen lung, rezultatul adoptării unei asemenea decizii ar scădea şi mai mult încrederea absolvenţilor de medicină în coerenţa şi eficienţa pregătirii în rezidenţiat”, au mai precizat reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România.
Iaşi: 100 de protestatari
La protestul organizat de Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi au participat peste 100 de studenţi şi absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa". Protestul a avut loc între orele 13.30 şi 14.30 în Piaţa Naţiunii, pe esplanada din faţa universităţii. Tinerii au venit cu pancarte cu mesajele "Descentralizare. Şanse ilegale", "Vrem specialitatea, nu localitatea!", "Nu descentralizare!" şi "Vrem bibliografia!".
Tinerii au huiduit în repetate rânduri, nemulţumiţi că Ministerul Sănătăţii nu a publicat încă bibliografia pentru examenul de rezidenţiat ce va avea loc în luna noiembrie.
"Descentralizarea rezidenţiatului presupune un examen cu subiecte realizate la nivel local, o să apară suspiciuni privind modul de organizare a acestui examen. Noi am pledat pentru un examen naţional care ne dădea ocazia