Listarea Fondului Proprietatea la Bursă va fi testul începutului de an nu numai pentru piaţa de capital, lihnită de foame, investitori, acţiuni noi şi tranzacţii, ci şi testul pentru economie, respectiv capacitatea de a reintra în atenţia investitorilor şi a investiţiilor, indiferent de unde sunt ele, locale sau din afară.
În ultimii doi ani, atât investiţiile interne, cât şi externe s-au prăbuşit. Fie că este antreprenor mic, fie că este mare companie, toată lumea a tăiat investiţiile. Banii, atâţi câţi mai puteau fi obţinuţi şi încasaţi dintr-o piaţă care îşi reducea continuu consumul, au fost folosiţi pentru asigurarea plăţii cheltuielilor curente - salarii, furnizori, datorii, totul la limită numai ca afacerea să supravieţuiască. Puţine firme au lansat noi servicii şi produse sau au construit noi capacităţi de producţie.
Dincolo de lipsa finanţării şi reducerea pieţelor la antreprenorii români, pentru că băncile au închis robinetul creditelor plus că le-au scumpit, nici multinaţionalele, care sunt pline de bani luând chiar locul băncilor, nu au riscat să investească într-o economie care scade de 27 de luni. Cei mai mulţi executivi nu riscă să vină în faţa acţionarilor şi să ceară bani pentru noi investiţii când aproape toate cifrele macroeconomice sunt cu minus în faţă. Toată lumea aşteaptă ca de undeva "cineva"- sectorul privat de la Guvern, Guvernul de la firme, brokerii de la Bursă, Bursa de la brokeri, şi tot aşa- să aducă minusul pe plus. Şi după aceea să vină şi ei cu contribuţia lor.
Fondul Proprietatea, având în patrimoniu acţiuni şi companii de 3,5 miliarde de euro, este cea mai mare listare la Bursă din istoria României. Teoretic, pe piaţa oficială intră liber la tranzacţionare acţiuni în valoare nominală de 2 miliarde de euro, cu o valoare de piaţă de 1 miliard de euro, având în vedere că pe piaţa gri acţiunile erau tranzacţionate l