Taxele şi impozitele locale în municipiul Zalău au rămas la fel ca în 2010.Contribuabilii care se grăbesc să-şi achite taxele până în 31 martie vor beneficia de o reducere cu 10 la sută. De reduceri semnificative beneficiază şi familiile cu venituri mici.
Aleşii locuitorilor din Zalău au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale pentru 2011, acesta fiind al doilea an consecutiv în care dările către bugetul local rămân neschimbate.
Criza „a îngheţat” taxele locale
„Am hotărât să nu aplicăm majorări ale taxelor şi impozitelor, dată fiind actuala situaţie socio-economică. Preferăm să păstrăm la acelaşi nivel taxele, iar astfel sperăm într-un grad mai bun de colectare. Nu ne-am dorit să-i punem pe contribuabili în situaţia de a nu-şi mai permite să-şi achite obligaţiile faţă de bugetul local”, explică Radu Nistorescu, city managerul Zalăului.
În anul precedent, aproximativ 7500 dintre contribuabili au uitat să treacă pe la ghişeele Serviciului de Taxe şi Impozite Locale.
Potrivit informaţiilor primite de la Manuela Ghiuruţan, purtătorul de cuvânt al Primăriei, în momentul de faţă, 14 la sută dintre contribuabilii, persoane fizice, nu şi-au plătit impozitul pe clădiri şi taxa pe mijloacele de transport, iar 22 la sută nu au achitat impozitul pentru teren.
Impozit de 200 de lei pentru apartament şi maşină
Un locuitor din municipiul Zalău care deţine un apartament de 70 de metri pătraţi, construit după 1990, în centrul oraşului (zona de impozitare A), ar trebui să plătească un impozit pe clădire de aproximativ 140 de lei, adică 2 lei pe metru pătrat. Pentru o maşină cu capacitatea de 1600 de cmc, o Dacia Logan, spre exemplu, proprietarul va plăti 64 de lei.
Proprietarii de terenuri intravilane vor plăti, în funcţie de zona de impozitare în care este situată parcela, un impozit cuprins înt