Venit în România de la 5.000 de kilometri distanţă, africanul a deschis un centru medical nonstop în comuna doljeană Bulzeşti, spunând că nu e interesat de recompense materiale: îşi doreşte doar să ajute oameni. După absolvire, Hisham Tageldin a rămas să profeseze într-un „sat uitat de lume“.
Sudanezul de 40 de ani povesteşte, cu zâmbetul pe buze, că a ajuns la Craiova în 1988, când a obţinut o bursă la Facultatea de Medicină şi Farmacie. A muncit mult şi a făcut eforturi mari să se întreţină, însă a meritat, spune Hisham, care, din 2000, este medic de familie în satul Frăţila, din comuna doljeană Bulzeşti.
„După ce am terminat facultatea, în 1995, am fost medic rezident la Spitalului Judeţean Craiova, apoi m-am transferat în acest sat uitat de lume. De cum am intrat în cabinet şi am văzut condiţiile, mi-am dat seama că am mult de muncă. Aici era sediul fostului CAP, aşa că am venit cu saci de var de acasă şi m-am apucat să reabilitez . În plus, a trebuit să lupt şi cu mentalitatea oamenilor, care s-au speriat văzând că sunt negru, dar, încetul cu încetul, le-am câştigat încrederea“, îşi aminteşte sudanezul.
Familia îl cheamă acasă, el nu vrea să lase România
Medicul din Frăţila mărturiseşte că părinţii săi îl sfătuiesc să se întoarcă acasă, în Sudan, de fiecare dată când vorbeşte cu ei la telefon. „Îmi zic tot timpul să nu mai stau în România, că nu se fac bani aici, iar medicina mai are mult până să ajungă la anumite standarde. Eu însă am venit aici să îi ajut pe aceşti oameni, iar partea materială mă interesează mai puţin. Când văd un pacient mulţumit de tratamentul primit, simt o bucurie în suflet. Mă simt ca unul de aici, am chiar şi buletin de doljean şi mă mândresc cu asta“, spune Hisham Tageldin.
Sudanezul şi-a dat seama că, pentru a putea profesa în Frăţila, are nevoie de ajutor, aşa că a cerut sprijinul Primăriei Bulzeşti, iar în 2