Ministerul Agriculturii intenţionează să aprobe o ordonanţă de urgenţă sau o lege prin care să taxeze cu 400 de lei anual hectarul de pământ nelucrat, în condiţiile în care în România ar exista 1,3 mil. ha de teren neexploatat, susţine secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu. Aceasta ar însemna o impozitare de zece ori mai mare a terenurilor nelucrate, în condiţiile în care impozitul pe terenul agricol este între 36 şi 43 de lei pe an pe hectar.
Suprafaţa agricolă a României este de 14,7 milioane de hectare, din care 9,4 mil ha teren arabil, 3,3 mil. ha păşuni, 1,5 mil. ha fâneţe, 218.000 ha vii şi 206.000 ha livezi.
Dacă în România există 1,3 mil. ha de terenuri necultivate -asta înseamnă că 14% din suprafaţa arabilă a României - căci la acesta se referă secretarul de stat - este în paragină.
Intenţia ministerului ar fi de a-i obliga pe fermieri să se asocieze, dar este neclar însă cum ar putea fi proprietarii forţaţi să o facă, chiar şi cu această "amendă".
Rădulescu a spus într-o emisiune TV că acesta ar urma să fie percepută ca un impozit. Dar un astfel de impozit ridică o problemă majoră de constituţionalitate. Cezar Corâci, de Uniunea Generală a Industriaşilor din România - UGIR 1903, a susţinut că o astfel de măsură va pica testul constituţional întrucât nu poţi pune un impozit pe ceva care nu aduce venit.
Structura agriculturii româneşti s-a schimbat fundamental, în ultimii ani. Dacă în anii '90, în urma retrocedării pământurilor, prevalau suprafeţele foarte mici, acum o parte din pământuri au intrat în exploatarea marilor fermieri. În România agricultura continuă să fie fragmentată - o exploataţie medie având 3,3 ha.
Ministerul Agriculturii intenţionează să aprobe o ordonanţă de urgenţă sau o lege prin care să taxeze cu 400 de lei anual hectarul de pământ nelucrat, în condiţiile în care în România ar