Dan Străuţi este adjunct al comandantului Grupării de Jandarmi Mobilă „Burebista" şi, în pararel, scrie la propria sa publicaţie on-line.
Dan Străuţi, de 47 de ani, are gradul de locotenent-colonel şi a luat primul contact cu viaţa militară în copilărie, iar model i-a fost părintele său.
„Tatăl meu a fost militar de carieră şi astfel am crescut printre oamenii de arme. De când eram mic, tata mă lua cu el la ceremonii şi aplicaţii militare", spune Dan Străuţi.
Când a venit momentul să-şi aleagă o meserie, braşoveanul nu a optat de la început pentru haina militară, ci a experimentat mai întâi meseria de mecanic auto, fiindcă Dan Străuţi mai avea o mare pasiune: automobilismul.
„Am lucrat la I.J.T.L, la reparaţii. Eram pasionat de mecanică, motoare şi automobilism. Când eram copil, am făcut karting.
Am căutat beţia plăcerii de a conduce şi stăpâni o maşinuţă. Apoi, după ce am făcut praf un kart, părinţii mi-au spus că trebuie să-mi redirecţionez activitatea şi m-am lăsat de acest sport", îşi aminteşte jandarmul.
„Viaţa în stradă este diferită"
Braşoveanul a lucrat ca mecanic auto doar un an, apoi s-a înscris la Şcoala de ofiţeri activi ai Ministerului de Interne Bucureşti, actualmente Academia de Poliţe „Alexandru Ioan Cuza", fiind totuşi ataşat de militărie. După absolvire, braşoveanul a debutat ca şi comandant de pluton, unde avea menirea de a-i instrui pe militarii în termen.
Succesiv, Dan Străuţi a ocupat funcţia de comandant de companie, a fost ofiţer în Statul Major, a avut o perioadă cumul de funcţii, a contribuit la formarea Jandarmeriei montane, a urmat şi cursuri postuniversitare de management la Universitatea „Transilvania" din Braşov. De anul trecut, este adjunct la Gruparea de Jandarmi Mobilă „Burebista" Braşov.
În toţi aceşti ani de activitate, Dan Străuţi a participat la numeroase misiuni şi trecut prin