Moneda euro a înregistrat cea mai importantă apreciere săptămânală din ultimii doi ani, după ce emisiunile de obligaţiuni ale Portugaliei şi Spaniei, ţările pe care investitorii le văd drept următoarele care vor avea nevoie de ajutor extern, au avut succes, scrie Bloomberg. Şi bursele, în frunte cu acţiunile băncilor, au avut o săptămână bună.
Moneda unică europeană s-a apreciat în faţa celorlalte valute importante cu excepţia coroanei daneze şi suedeze. Euro s-a apreciat cu 3,7% în faţa dolarului, până la 1,3388 dolari/euro, de la 1,2907 dolari/euro la sfârşitul primei săptămâni a acestui an.
"Forţa motrice a fost reprezentată de emisiunile de obligaţiuni ale economiilor periferice din Europa", a spus Jack Spitz, director la Bank of Canada.
Creşterea monedei euro vine şi după ce miniştrii de finanţe ai ţărilor din zona euro au lăsat să se înţeleagă că vor lua în considerare majorarea rolului şi fondurilor de 440 mld. euro pe care Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF) le are la dispoziţie pentru a aduce pe linia de plutire economiile europene cu probleme.
Bursele şi băncile au reacţionat pozitiv
Şi indicele bursier de referinţă în Europa Stoxx Europe 600 a urcat cu 1%. Acţiunile băncilor au avut cea mai bună evoluţie, înregistrând un avans de 6,2%, cel mai important din ultimele şase luni. Sectorul bancar a fost cel mai performant dintre toate sectoarele luate în considerare la calcularea indicelui Stoxx Europe 600. Acţiunile celor mai mari bănci din Spania, Santander şi BBVA, au avansat cu 13%, respectiv 16%, în timp ce Banco Comercial Portugues a înregistrat o creştere de 5,4%. Provident Financial, cel mai mare creditor specializat în credite pe termen scurt cu dobânzi mari din Marea Britanie, prezent şi în România, a înregistrat o creştere pe Bursă de 13%, acesta fiind cel mai important avans din ultimii doi ani ş