Pentru Jean-Claude Trichet acesta este ultimul an în fruntea Băncii Centrale Europene, însă problemele zonei euro dau semne că nu îi vor rezerva o retragere liniştită, scrie Bloomberg.
Criza datoriilor continuă să pună din ce în ce mai mare presiune pe Portugalia, randamentele obligaţiunilor emise de economiile periferice ale Europei rămân la înălţimi ameţitoare, iar Jean-Claude Trichet trebuie să ia decizii ce vor afecta înteaga economie a continentului, dar în special viitorul zonei euro. BCE va fi nevoită să decidă momentul în care va înceta să achiziţioneze titlurile de stat ale economiilor cu probleme şi să majoreze ratele dobânzilor pentru a tempera riscurile inflaţioniste.
"Anul acesta poate fi oribil pentru Banca Centrală Europeană. Tensiunile din pieţe nu dau semne că încetează, iar pentru Jean-Claude Trichet va fi o mare provocare să aleagă cele mai bune soluţii pentru politica monetară", crede Ken Watteret, economist-şef la BNP Paribas.
Criza datoriilor a accentuat tot mai mult discrepanţele între economiile periferice ale Europei şi ţările din nordul continentului, precum Germania, care a reuşit să înregistreze anul trecut o creştere economică record de 3,6%. Investitorii sunt tot mai atenţi la situaţia Portugaliei, iar cele mai puternice economii ale Europei, în frunte cu Germania şi Franţa, par tot mai puţin dispuse să pună umărul la salvarea economiilor cu probleme. Situaţia pune BCE în situaţia ingrată de a găsi soluţii viabile printr-o politică monetară care să mulţumească pe toată lumea.
Deşi reprezentanţii BCE au afirmat în repetate rânduri că valul de achiziţii de obligaţiuni ale economiilor cu probleme şi injecţiile de lichiditate sunt măsuri cu caracter temporare, organismul responsabil de politica monetară a UE a fost nevoit să continue cu această politică în urma intensificării crizei datoriilor.
Prin astfel de po