Deşi de mai bine de doi ani se vorbeşte despre faptul că sistemul de pensii este în pragul colapsului, fiind prea mulţi beneficiari şi prea puţini contribuabili, şi că s-a luat în calcul riscul intrării în incapacitate de plată, încă nu au fost găsite şi, de fapt, nici căutate, soluţii fiabile pentru redresarea dezechilibrelor din sistemul de pensii. Mai mult, deficitul bugetului asigurărilor de pensie continuă să crească, la începutul acestui an Casele de Pensii fiind luate cu asalt de solicitanţii de pensionare anticipată, după un blocaj de şase luni al acestei posibilităţi de ieşire din câmpul muncii. În momentul de faţă, nu mai există niciun judeţ din România în care să se colecteze sumele necesare acoperirii pensiilor plătite, deficitul fiind şi în Timiş de peste 30%.
Pensionări anticipate în serie, la început de an
După ce posibilitatea pensionărilor anticipate a fost blocată timp de jumătate de an, Casele Judeţene de Pensii au primit în primele luni ale acestui an, odată cu reluarea posibilităţii de pensionare anticipată, mii de cereri ale celor care nu mai vor să mai rămână în câmpul muncii, deşi nu au vârsta sau vechimea necesară pentru a ieşi la pensie în sistem normal.
Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Pensii, mulţi dintre solicitanţii de pensionare anticipată sunt de fapt şomeri care au împlinit în a doua jumătate a anului trecut vârsta pentru pensionare anticipată şi care, din cauza vârstei, nu şi-au putut găsi niciunde locuri de muncă. În plus, sunt mulţi care se tem să nu apară o altă lege prin care să se interzică cu totul pensionarea anticipată.
Şi în Timiş, solicitanţii de pensionare anticipată au depus documentaţii încă din primele zile ale anului. „Am avut destul de multe solicitări, după acea întrerupere de şase luni. Au fost peste 200 de cereri, doar în ultimele două săptămâni. Sunt