2010 a fost anul cel mai puternic marcat de pesimism din ultimii zece, indicele general de încredere a populaţiei măsurat de Barometrul de Încredere a Consumatorului realizat de GfK pentru Comisia Europeană, atingând o medie anuală de -54. Ca de obicei, luna decembrie aduce însă o ameliorare a percepţiei românilor, unda de optimism resimţindu-se chiar şi în acest an extrem de greu.
Mai mult de două treimi dintre români spuneau luna trecută că situaţia financiară a familiei lor este mai dificilă decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce doar 6% credeau că aceasta este mai bună. În privinţa perspectivelor financiare, mai mult de jumătate dintre români spun că acestea se vor înrăutăţi, cu 20 procente mai mulţi decât în decembrie 2009, dar cu 10% mai puţini decât în lunile de vară 2010, cele mai pesimiste din tot anul. Există totuşi şi aproape 15% optimişti.
87% dintre cei chestionaţi afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres anul trecut faţă de 2009. Numai pentru 1,5% dintre români situaţia a cunoscut o îmbunătăţire în ultimul an, în vreme ce speranţele pentru 2010 sunt şi ele destul de reduse, 8% aşteptând să le meargă mai bine.
Şi în ceea ce priveşte aşteptările privind evoluţia inflaţiei se remarcă o tendinţă negativă. Mai mulţi români decât în decembrie 2009 estimează o creştere de preţuri în 2011 – 72% faţă de două treimi care credeau acest lucru în urmă cu un an. Şi referitor la inflaţia pe anul trecut, cu 10% mai mulţi concetăţeni decât în decembrie 2009 constată în ultima lună din 2010 că preţurile au fost mai ridicate faţă de anul anterior.
Luna decembrie este o lună uşor mai optimistă atunci când vine vorba de perspectivele privind şomajul. Cifrele din 2009 şi 2010 arată aproape identic - cu o medie a peşimiştilor plasată în lunile ianuarie – noiembrie la 84% sau 85% versus cea din luna decembrie,