Elevii cu părinţi plecaţi la muncă povestesc că au avut momente în care au vrut să abandoneze şcoala. În 2010, 500 de astfel de copii au ajuns la spital după ce au consumat în exces alcool şi etnobotanice, sau pentru că au încercat să se sinucidă.
Medicii de la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria" din Iaşi spun că numărul copiilor afectaţi de plecarea părinţilor este cu 15% mai mare faţă de 2009. Despărţirea de cei care ar trebui să le fie cel mai aproape şi plasarea lor în grija rudelor poate aduce probleme în comportamentul copiilor, mai ales al adolescenţilor. Printre formele lor de a protesta faţă de distanţă: scăderea rezultatelor la învăţătură, absenţele numeroase şi chiar abandonul şcolar.
Plecarea părintelui, foarte dificilă
Este şi cazul lui Serghei Danilov (18 ani), elev al Liceului „Dimitrie Cantemir" din Iaşi. Băiatului i-a murit tatăl, iar mama sa este de cinci ani plecată în Italia. Despărţirea de singurul părinte l-a afectat vizibil pe băiat. Anul trecut a fost pe punctul de a pierde anul şcolar, după ce a fugit pur şi simplu de acasă, la Timişoara. Gestul său a venit ca urmare a singurătăţii. „Anul trecut nu eram suficient de matur, mă simţeam singur şi am plecat la Timişoara pentru că am mai multe rude cu care mă înţeleg bine. Era să pierd anul şcolar, dirigintele s-a interesat de situaţia mea şi m-a întors", povesteşte Serghei.
Consilierul şcolar Ioan Cucuteanu susţine că numărul copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate creşte de la un an la altul. „Noi ne aplecăm atenţia asupra acestor copii şi-i avem în vizor pentru că lipsa părinţilor îi afectează, mai ales pe băieţi", spune Cucuteanu. La Liceul „Dimitrie Cantemir" sunt 1.020 de elevi dintre care 107 au unul din membrii familiei în străinătate. 45 de elevi au ambii părinţi peste hotare.
Mult mai grave sunt cazurile pe care le-a întâlnit psihologul S