Copiii care se califică sunt scutiţi de taxa anuală de 18.000 de euro şi primesc Bacalaureat Internaţional, excursii educaţionale şi aplicaţii la universităţi din Vest. Alternativă la sistemul românesc: Şcoala Americană Internaţională din Bucureşti deschide în martie aplicaţiile pentru cele trei burse de liceu.
La Şcoala Internaţională din cartierul Pipera (Voluntari, Ilfov), din apropiere de Bucureşti, învaţă aproximativ 700 de copiii din 45 de ţări. Totodată, cei 150 de profesori au 13 naţionalităţi, iar limba de predare este engleza. Sistemul educaţional de aici se apropie de cel american, iar elevii îşi finalizează studiile cu Bacalaureatul Internaţional, formă de evaluare care nu este încă recunoscută şi în România. Şcoala, de elită, are costuri prohibitive pentru cei mai mulţi dintre părinţii români. Un an de şcoală primară costă între 13.000 şi 17.000 de euro, iar cel de liceu ajunge la peste 18.600 de euro. Elevii care învaţă aici sunt copii de investitori străini, ambasadori sau de români care îşi permit educaţie de calitate. În fiecare an însă, elevi români bine pregătiţi pot câştiga burse integrale pentru liceu, printr-un program al şcolii, care vrea astfel să se apropie mai mult de comunitatea românească.
Anul acesta sunt disponibile trei astfel de burse pentru elevii care intră în în clasa a VIII-a sau a IX-a şi ai căror părinţi nu-şi permit să plătească aproape 20.000 de euro pe an. „Bursele sunt oferite elevilor în funcţie de nevoile lor financiare şi pe baza abilităţilor academice, cât şi a eforturilor lor în serviciul comunitar. Candidaţii trebuie să demonstreze că stăpânesc un nivel înalt al limbii engleze", explică Lynn Wells, directorul de admitere şi dezvoltare al AISB.
Voluntariatul, ca obligaţie
Cosmin Ghiţă a absolvit, ca bursier, Şcoala Internaţională din Bucureşti în 2008 şi acum studiază ştiinţe politice la Bates Col