Adjutantul-şef de la prevenirea incendiilor a scris patru volume de poezie şi are în lucru două romane. Este ardeleanul care a reuşit să scrie prima „Istorie a pompierilor olteni”.
Intrat în sistemul militar în 1982 şi a ales să devină pompier, fiind repartizat la Unitatea Slatina. A lucrat la stingere până în 1994, venind în contact cu mii de evenimente neplăcute întâmplate semenilor, dintre care nu sunt puţine cele care l-au marcat. „M-a marcat prima victimă pe care am găsit-o arsă, prima pe care am reuşit s-o scot din flăcări şi prima „minune”: în urmă cu 20 de ani, am intervenint la un incendiu într-o comună- o casă arsese în totalitate, însă după stingere am găsit ascunsă după o sobă o pisică vie. Te marchează durerea, suferinţa oamenilor şi te bucură recunoştinţa lor, atunci când îţi mulţumesc pentru ajutor şi îţi oferă un pahar cu apă sau un fruct.”, spune Şandor.
Face parte din garda veche a ISU, fiind deschizătorul de drumuri al unităţii pentru comunicarea cu presa. „Eu am redactat primul material de presă din Olt, am reprezentat pompierii la prima emisiune la televiziunea locală şi prima intervenţie radiofonică şi am editat prima revistă a pompierilor olteni”, spune cu mândrie inspectorul de prevenire.
Prevenţia, o muncă de 17 ani
De 17 ani este inspector de prevenire a incendiilor în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Olt, fiind în prezent adjutant-şef. „Munca noastră este mai puţin văzută de cetăţeni. Este ca acel control preventiv pe care nu ni-l facem la doctor. Lumea îi cunoaşte pe pompieri doar prin intervenţiile în situaţii de urgenţă. Munca de prevenire este mult mai complexă, iar cetăţenii ar trebui să fie mult mai atenţi la sfaturile pompierilor. Prin ceea ce facem le protejăm viaţa şi bunurile”, spune el, indicând site-ul unităţii, de unde cetăţenii pot afla mai multe despre prevenire.
@N