În Tunisia, premierul Mohamed Ghannouchi, menţinut în funcţie de noul preşedinte interimar, Fouad Mebaza anunţă luni, 17 ianuarie, formarea unui Guvern de uniune naţională. Noul Cabinet va încerca să oprească violenţele şi să îi înlocuiască din funcţii pe fidelii fostului preşedinte, Ben Ali, care a fugit în Arabia Saudită, în urma unor manifestaţii violente, care au durat o lună de zile.
Mulţi demnitari ai "vechiului regim", între care miniştrii de Externe şi de Interne îşi vor păstra funcţiile. Între timp, situaţia rămâne tensionată în capitala ţării, Tunis, unde armata a desfăşurat mai multe forţe, pentru protejarea instituţiilor statului şi asigurarea ordinii publice. Lupte violente s-au dat duminică seară între armată şi elemente fidele ale gărzii prezidenţiale, la una dintre reşedinţele fostului şef de stat, Ben Ali.
Oamenii vechiului regim încearcă să confişte "revoluţie de iasomie". Deja ei au obţinut o primă victorie : Opoziţia a acceptat să facă parte din noul Guvern de uniune naţională. În al doilea rând, această confiscare se va face şi din motive obiective : Opoziţia este slăbită de faptul că de 23 de ani a fost marginalizată şi persecutată şi deci dispune de o slabă capacitate de organizare, absolut necesară pentru câştigarea unor alegeri.
Singura forţă politică bine organizată, care dispune de resurse materiale şi umane rămâne partidul fostului preşedinte, Ben Ali, Adunarea Constituţională Democratică, partid ce face parte din Internaţionala Socialistă.
Să spunem şi că o eventuală întoarcere spre democraţie ar putea fi profitabilă islamiştilor. Rămânerea actualului partid la putere cu asocierea parţială a forţelor democrate reprezintă singurul dig în faţa Opoziţiei islamiste, care este mai bine organizată decât forţele democrate şi care este favorită în cartierele populare.
Scânteia tunisiană se poate extinde şi în