Pentru că este mai ieftin şi mai comod, cei mai mulţi dintre noi preferă lucrurile de unică folosinţă, uşor de aruncat şi de înlocuit. Câţi se gândesc şi la ce se întâmplă cu deşeurile? Să ne gândim de două ori înainte să aruncăm ceva la gunoi - este mesajul unor artişti veniţi în România pentru a da „a doua şansă“ brazilor tăiaţi pentru Crăciun.
Doi artişti şi aproximativ 40 de voluntari au „plantat" o minipădure de brazi în Parcul Izvor din Capitală, chiar în faţa Palatului Parlamentului, săptămâna trecută. Şi-au dat întâlnire la intrarea în parc, cea mai apropiată de staţia de metrou, s-au echipat cu mănuşi de cauciuc, au luat fiecare câte unul sau doi dintre brazii aşezaţi pe pământ şi i-au târât sau cărat în braţe până în celălalt capăt al parcului. A dat tonul Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucureşti, instituţia care a organizat evenimentul, un proiect artistic cu implicaţii sociale şi ecologice. Ajunşi pe peticul de iarbă marcat cu ţăruşi din lemn înfipţi în pământ, voluntarii au urmat exemplul dat de Jan Zaloudek (25 de ani) şi Michaela Klakurkova (26 de ani), cei doi artişti cehi care au adunat peste 200 de brazi abandonaţi pe străzile Bucureştiului după Sărbătorile de iarnă şi i-au adus în parc pentru a le da „a doua şansă". Au sfredelit gazonul cu ţăruşii - unii i-au bătut cu ciocanul, alţii s-au chinuit să sape aşa cum ar fi făcut cu o lopată - apoi au înfipt în pământ brazii. Cel mai greu a fost să-i „înduplece" să stea în poziţie verticală.
„Sunt copaci pe care i-am înfipt de trei-patru ori şi au picat", spune unul dintre voluntari, Alexandra Coţofană (23 de ani). „Poate asta este ideea proiectului, fără să ne fi dat seama: nu poţi să replantezi pomii. Le ia ani să crească atât. Au rădăcinile foarte mari şi nu poţi să-i bagi pur şi simplu în pământ", explică ea. Alexandra, colaboratoare a Centrului Ceh pe diferite proiecte, spune