Preţul carburanţilor de top a ajuns în aceste zile la un nivel-record de 5,74 lei pe litru şi se îndreaptă spre pragul psihologic de şase lei pe litru. Taxele, care reprezintă jumătate din preţul de la pompă, au crescut la 1 ianuarie. Românii au recurs la tot soiul de metode pentru a-i oblliga pe vânzătorii de carburanţi să micşoreze preţul.
De doua săptămâni, în mai multe oraşe din ţară, şoferii au pornit un protest inedit faţă de majorarea preţurilor la carburanţi. Ei au alimentat în cantităţi foarte mici şi au plătit în monede cu valoare redusă, pentru a petrece cât mai mult timp la pompă şi pentru a încetini fluxul vânzărilor. Unii au fost şi sancţionaţi pentru deranjarea liniştii publice atunci când protestele au devenit agresive.
Totuşi, unii români, şi anume cei care locuiesc în oraşele apropiate de graniţă, sunt ceva mai norocoşi. Mulţi dintre ei aleg sa-şi alimenteze maşinile "din vecini".
Dacă la noi motorina costă 5 lei, în Ucraina acesta costă de la 2,45 până la 3,7 lei litrul, iar benzina 5,15 faţă de Ucraina unde costă de la 2,6 la 3,8 lei litrul.
Sute de sătmăreni trec graniţa săptămânal pentru a economisi la preţul benzinei şi motorinei. În Ucraina, preţul la motorină începe 2,4 şi se termină la 3,7 lei litrul, iar la bezină de la 2,6 la 3,8 lei litrul.Citiţi aici mărturiile celor care profită de aceste diferenţe de preţ.
Maramureşenii trec în Ucraina să-şi facă plinul la maşini
De la 1 ianuarie, maramureşenii fac drumuri în Ucraina să-şi alimenteze maşinile. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră Maramureş, de la începutul anului 2011 au tranzitat PCTF Sighetu Marmaţiei 27.300 de persoane cu 9.010 maşini, cu 1.530 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. În medie, 500 de maşini tranzitează zilnic acest punct de trecere al frontierei.
Benzina la bulgari este mai ieftină cu