Cei care au cumpărat acţiuni în ultimii trei ani de pe piaţa "gri" aşteaptă să le vândă după listare.
În ultimii trei ani, peste 52% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi-au schimbat proprietarii, potrivit datelor publicate de Depozitarul Central, valoarea tranzacţiilor ridicându-se la peste 600 mil. euro, luând în calcul preţurile vehiculate în piaţă.
Fonduri de investiţii străine, SIF-uri, speculatori şi politicieni cunoscuţi apar pe lista investitorilor care au cumpărat acţiuni de zeci de milioane de euro la FP din 2008 până în prezent, sperând ca în momentul listării să vândă la preţuri duble, triple sau chiar de cinci ori mai mari decât cele de achiziţie. Lipsa de transparenţă a tranzacţiilor şi a unui preţ oficial nu i-a împiedicat pe aceştia să cumpere acţiuni la fond şi să profite de faptul că numeroasele amânări ale listării au menţinut preţurile acţiunilor la un nivel cu mult sub valoarea nominală de 1 leu, sau sub valoarea activului net, de 1,11 lei/acţiune.
Pe parcursul ultimilor trei ani, titlurile FP s-au tranzacţionat între minime de 0,1 lei (în dec. 2008) şi maxime de 0,6 lei (în sept. 2010), astfel că în cazul în care preţul va urca după listare peste 0,6 lei, majoritatea cumpărătorilor vor înregistra profit. Perdanţii sunt foştii proprietari, care au primit acţiunile ca despăgubire în contul terenurilor sau caselor confiscate de regimul comunist, şi care şi-au vândut acţiunile mult sub valoarea la care le-au primit (de 0,1 lei). În 2010, tranzacţiile cu acţiuni FP au explodat, ajungând la o valoare de peste 460 mil. euro, în condiţiile în care majoritatea investitorilor locali au vrut să intre în afacere, după ce numirea grupului american Franklin Templeton ca administrator al fondului şi listarea la Bursă au devenit o certitudine. Mulţi investitori au vândut acţiunile deţinute pe Bursă, case sau terenuri pent