Rapoartele Schengen dezbătute vineri de experţii de la Bruxelles arată că Bulgaria nu îndeplineşte criteriile cerute de securizare a frontierelor externe şi că România a implementat sistemul informatic, în conformitate cu acquis-ul Schengen.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Documentele prezentate pentru România şi Bulgaria privind implementarea interfaţei umane a sistemului SIS II, în baza căruia acordul Schengen funcţionează au fost amândouă satisfăcătoare.
Conform documentului privind România, văzut de RFI, experţii consideră că implementarea sistemelor SIS şi SIRENE de către România este făcută în conformitate cu acquis-ul Schengen.
Experţii au apreciat faptul că echipamentele şi sistemele utilizate pentru sistemul naţional SIS şi interfaţa numită SIRENE sunt de ce mai înaltă calitate şi că "biroul SIRENE se află într-o locaţie corespunzătoare, foarte bine securizată şi echipată".
De asemenea, pregătirea tehnică a personalului a fost considerată drept foarte bună.
Lucrurile stau însă diferit şi tonul se schimbă când vine vorba de securizarea frontierei bulgaro-turce, unde experţii au recomandat Bulgariei să continue măsurile şi să raporteze, cu regularitate, asupra progreselor realizate.
Clădirea de la unul din punctele de trecere nu este conformă, spune raportul văzut de RFI, iar echipamentele tehnice de supraveghere nu funcţionează bine.
Bulgaria s-a angajat ca în luna martie, toate aceste probleme şi altele să fie rezolvate, astfel încât la o a treia evaluare, cea de faţă fiind a doua, experţii să poată redacta un raport pozitiv.
Frontierele terestre externe ale României au fost considerate drept conforme cu cerinţele Schegen încă de anul trecut, când la Bruxelles rapoartele a fost şi adoptate.
Vinerea trecută, însă, nici raportul bulgar privind frontierele terestre şi nici rap