Libertatea presei în Ungaria nu va fi dezbătută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European, care debutează luni, 17 ianuarie, la Strasbourg, unde diferite grupuri politice consideră că e mai bine să păstreze tăcerea.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Grupul politic cel mai important al Parlamentului European, Partidul Popular European a respins încă de săptămâna trecută orice "acuzaţii motivate în mod politic" la adresa Guvernului ungar. Acestea fiind zise, francezul Joseph Daul, preşedintele grupului a afirmat că valorile fundamentale ca libertatea de expresie nu sunt astfel mai puţin importante.
Reacţia aceasta era de aşteptat, întrucât grupul popular european găzduieşte în sânul său deputaţii FIDESZ, partidul de guvernare în Ungaria.
O altă reacţie ar fi trebuit să vină însă din partea grupului socialist, al doilea ca importanţă, dar aceasta nu a venit.
Preşedintele socialiştilor, germanul Martin Schultz, complet necunoscut până în 2003, când Silvio Berlusconi l-a scos în evidenţă, comparându-l cu un nazist s-a dovedit a fi un politician destul de carismatic şi de abil.
În 2012, Martin Schultz ar putea deveni preşedintele Parlamentului European, el se pune deci bine cu toată lumea, încă de acum.
Liberalii, însă, conduşi de belgianul Guy Verhofstadt sunt singurii care au cerut o reexaminare a legii ungare a presei şi au explicat că aceasta poate îngrădi libertatea de expresie. Acţiunea lor nu a fost însă suficientă, pentru a adăuga pe agendă o dezbatere despre această controversată lege.
Liberalii sunt susţinuţi doar de grupul verzilor, ecologiştii care pregătesc o mică acţiune de protest simbolică miercuri, când Parlamentul îl primeşte pe prim-ministrul ungar, Viktor Orban.
Având în mână un ziar cu pagini albe şi un leucoplast pe gură, deputaţii ecologişti speră să atragă astfel