ANALIZĂ. "Evenimentul zilei" a stat de vorbă cu mai mulţi utilizatori de Facebook despre zvonul că reţeaua s-ar închide.
Există viaţă după Facebook? – o întrebare la care răspund Maria Dinulescu, Sanda Nicola şi Bogdan Ghiu, utilizatori cu conturi Facebook "grase".
Acest articol a profitat de mai tot ce oferă lumea digitală. De tot ce e blamat cu fraza: "Din cauza calculatorului, nu mai iese lumea din casă/ birou!". A fost alimentat virtual, a beneficiat de e-mail, motoare de căutare, de chat. E un articol, în mare, făcut rapid, exact aşa cum se comunică pe Facebook. Acest articol e inspirat de o informaţie, citită – cum altfel? - tot pe Facebook. Acum câteva zile treaba arăta însă destul de serios.
O informaţie rătăcea online, devenea "viral", se insinua prin site-uri de publicaţii serioase, se lăsa rumegată pe bloguri şi, evident, pe Facebook: "Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, spune într-un interviu că s-a săturat de site şi că s-ar putea închide". Printre milioane de utilizatori Facebook, în special americani, panica s-a instalat şi a răbufnit printr-o avalanşă de plângeri tot virtuale.
Reţeaua se închide şi nu prea
"The Huffington Post" consemnează: "Nu e clar cum a început totul, dar un zvon ridicol că Facebook s-ar putea închide se răspândeşte repede pe reţele de socializare. Zvonul – care a crescut în căutările Google şi care capătă atenţie şi pe Twitter – spune că pe 15 martie 2011 Facebook se va închide". Informaţia a dus la o serie de mesaje naive şi isterice pe subiect şi la o dezminţire oficială din partea companiei.
Totul a pornit de la publicaţia de scandal Weekly World News. Cea care, pe lângă ştirea că un guguloi verde uriaş - "The green blob" - se îndreaptă spre Pământ din afara galaxiei sau că extratereştri plănuiesc o invazie, a publicat duminică, 12 ianuarie, informaţia că Zu