Distanţa dintre Galaţi şi Republica Moldova este de numai opt kilometri pe şosea, însă, dacă ar fi să calculăm strict din punct de vedere financiar distanţa se poate măsura în economii de mii de euro anual.
Imediat după intrarea României în Uniunea Europeană, gălăţenii au simţit din plin, mai ales în buzunare, scumpirile pe care le implică statutul de european.
Aşa că, în cel mai pur stil românesc, noii europeni au luat calea fostelor republici sovietice pentru a-şi face plinul la maşină, pentru a cumpăra dulciuri pentru copii sau pentru a-şi umple frigiderele. Pentru a da numai un singur exemplu-în România litrul de benzină costă 5.08 lei, la opt kilometri, în Republica Moldova, aceiaşi cantitate se vinde cu 3.1 lei, în timp ce la 13 kilometri de Galaţi, în oraşul ucrainean Reni, litrul de benzină ajunge la 2.5 lei.
CITIŢI ŞI:
REPORTAJ/ Distanţa dintre România şi Schengen, măsurată în mămăligă
20 de ani de când s-a rupt sârma ghimpată la graniţa de la Prut (GALERIE FOTO-VIDEO)
Claudiu Popa, un gălăţean care ia drumul fostelor soviete cam o dată la două săptămâni a explicat pentru "Adevărul de Seară Galaţi" motivele care îl îndeamnă să "investească" în ţările vecine.
"Nimeni nu mă poate opri să-mi fac plinul la maşină în Ucraina. Atâta timp cât nu vin cu o cisternă de combustibil, pe care ulterior să o vând, totul este absolut legal. De pildă la două plinuri de benzină făcute în Ucraina, eu mai economisesc încă unul. Mai mult, din moment ce mă duc acolo cumpăr şi peşte şi ţigări sau coniac, evident numai cantitatea permisă de lege", a explicat acesta.
De altfel, gălăţeanul a spus că nu este singurul care apelează la această metodă.
"Sunt zeci de oameni care fac aşa. Diferenţele de preţ la alimente, dulciuri, ţigări şi băuturi alcoolice sunt foarte mari. În Ucraina şi Moldova preţurile sunt cu c