Investiţiile străine directe în Europa de Sud-Est au scăzut anul trecut cu 31%, din cauza plasamentelor mai scăzute făcute de ţările din Uniunea Europeană, care reprezintă în mod tradiţional o sursă importantă de fonduri pentru această regiune, potrivit unui raport al UNCTAD.
Pe ansamblul Europei de Sud-Est şi al Comunităţii Statelor Independente (CSI), aceste investiţii au crescut cu 0,8%, la 70,5 miliarde de dolari, după un declin de peste 40% în 2009, potrivit Mediafax.
Federaţia Rusă a atras investiţii străine în creştere cu 2,5%, la 39,7 miliarde de dolari, în timp ce fluxurile din ţările CSI au avansat cu 5%, susţinute de preţurile mai mari ale materiilor prime şi îmbunătăţirea condiţiilor pe pieţele de capital.
Fuziunile şi achiziţiile din Europa de Sud Est şi CSI au scăzut cu 39,8%, la 4,3 miliarde de dolari, iar cele din Rusia au coborât cu 43,6%, la 2,9 miliarde de dolari.
Conferinţa ONU pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) notează totuşi că investitorii din Federaţia Rusă sunt tot mai interesaţi de piaţa locală de consum şi a dat drept exemplu preluarea de către PepsiCo a producătorului de sucuri şi lactate Wimm-Bill-Dann, pentru 3,8 miliarde de dolari.
În Uniunea Europeană, investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 19,9%, la 289,8 miliarde de dolari, iar fuziunile şi achiziţiile cu 0,8%, la 115,3 miliarde de dolari.
Germania a atras fluxuri mai mici cu 3,5%, la 34,4 miliarde de dolari, în timp ce fuziunile şi achiziţiile s-au contractat cu 15,2%, la 10,8 miliarde de dolari.
În Franţa, aceste investiţii au coborât cu 3,7%, la 57,4 miliarde de dolari, iar fuziunile şi achiziţiile au urcat de şase ori, la 4,3 miliarde dolari.
Marea Britanie a atras investiţii directe de 46,2 miliarde de dolari, în creştere cu 1,2%, iar fuziunile, de 56,3 miliarde dolari, au fost de peste două ori mai mari faţă de 20