Nabucco, cel mai important proiect european în ceea ce priveşte diminuarea dependenţei faţă de Rusia prin diversificarea rutelor de transport a gazelor naturale, a primit un semnal politic important la sfârşitul săptămânii trecute, când preşedintele Comisiei Europene şi cel al Azerbaidjanului au semnat o declaraţie comună privind aprovizionarea cu gaze a bătrânului continent.
Deşi numele proiectului Nabucco nu apare nicăieri în documentul semnat de cei doi oficiali, angajamentul pe care Azerbaidjanul şi l-a luat este acela de a sprijini realizarea coridoarelor sudice de transport a gazelor naturale, categorie în care se înscrie Nabucco.
Un alt proiect care ar putea beneficia de pe urma acestei declaraţii comune semnată între Azerbaidjan şi Comisia Europeană ar putea fi AGRI (Azerbaidjan, Georgia, România Interconnector), idee avansată de România care-şi propune să aducă gazele azere în Europa printr-un sistem de terminale de gaz natural lichefiat, unul la Constanţa şi unul pe malul georgian al Mării Negre.
"Noi (José Manuel Barosso, preşedintele Comisiei Europene şi Ilham Aliyev, preşedintele Azerbaidjanului - n.red.) declarăm că obiectivul nostru comun aceste acela de a vedea Coridorul Sudic realizat şi funcţional cât mai repede cu putinţă şi să numim Azerbaidjanul ca fiind un contribuitor substanţial şi facilitator pentru Coridorul Sudic al gazelor", se arată în primul din cele cinci puncte ale declaraţiei comune.
Anul 2011 poate fi considerat ca fiind unul crucial pentru realizarea Nabucco, în contextul în care, conform calendarului de proiect, construcţiile ar trebui să înceapă în 2012, cu o întârziere de un an faţă de data anunţată iniţial.
"Venind în completarea Acordului Interguvernamental semnat în iulie 2009 de guvernele din ţările tranzitate de Nabucco, această Declaraţie Comună deschide calea către implementarea deplină a proi