Ieşirea din Bucureşti pe Autostrada Bucureşti - Piteşti, zonă de depozite şi magazine de mari dimensiuni. Amplasament cel puţin ciudat pentru un laborator de analize, o investiţie de 10 mil. euro, cea mai mare din piaţa privată de laboratoare inaugurată în decembrie 2010. Joe Ryan, CFO-ul grupului Medicover, firma care a finalizat investiţia, nu este de aceeaşi părere.
"Se poate vedea şi din avion când aterizezi pe Băneasa, iar peste un timp o să fie şi pe Google Maps când va fi actualizat", spune el.
Văzută de departe, clădirea în care Synevo va procesa milioane de analize anual nu aduce deloc a laborator. Culoarea verde şi partea din exterior pe care apa creează un efect vizual special aduc mai degrabă cu o clădire de birouri extravagantă. Nici pacienţi nu se găsesc în laborator pentru că modelul de business presupune ca recoltarea probelor de sânge să se facă în centre speciale şi în celelalte laboratoare ale companiei.
Roboţii şi analizele de sânge
Synevo, divizia de laboratoare a grupului suedez Medicover, este cel mai mare jucător de pe piaţa de profil din România. Pe lângă această unitate, compania mai are 12 laboratoare, ultimul fiind deschis recent la Constanţa după investiţii de 1 mil. euro. În 2009, Synevo a avut o cifră de afaceri de 16 mil. euro, conform datelor de la Registrul Comerţului.
Virgil Ivan, directorul general al Synevo România, explică faptul că încă de la recoltare datele pacientului sunt transmise în baza de date din acest laborator regional indiferent de locul unde se face recoltarea. Angajaţii Synevo care aduc probele le predau prin nişte geamuri speciale, neavând voie să intre efectiv în laborator.
Puţinii vizitatori care au voie în camerele de procesare a datelor o fac numai cu echipament special, aşa cum se întâmplă într-o fabrică de medicamente. Ivan, care face turul laboratorului, explică faptul că