Fosta consilieră a preşedintelui Emil Constantinescu şi susţinătoarea lui Crin Antonescu în campania pentru prezidenţialele din 2009, Zoe Petre, argumentează că alianţa PNL-PC este nu doar oportună, ci şi necesară pentru liberali: în primul rând, pentru că în acest fel PNL poate discuta de la egal la egal cu PSD la negocierile pentru marea alianţă, în al doilea rând, fiindcă şi-a asigurat un trust media prietenos, şi, nu în ultimul rând, fiindcă în acest fel liberalii pot pune umărul serios la schimbarea actualei puteri.
V-a surprins alianţa pe care Crin Antonescu liderul PNL, a făcut-o cu Partidul Conservator?
Z.P.: Nu pot să spun că m-a surprins pentru că, după părerea mea, o parte din pierdere, dar şi o parte din câştigul lui Crin Antonescu se bazează pe politica foarte realistă de alianţe, care s-a manifestat, de altfel, şi în campania electorală din 2009. Dacă suntem atenţi la ce spune, observăm că teza lui şi a partidului care l-a urmat în toată această perioadă a fost că prioritatea este aceea de a înlocui conducerea PDL, care a pus o presiune greu de suportat asupra tuturor cetăţenilor României. Pornind de la această ipoteză, orice politică de alianţe este raţională.
Se vorbeşte deja despre o mare alianţă formată de PNL, PSD şi PC. De ce-ar fi fost nevoie să facă Partidul Naţional Liberal o alianţă cu Partidul Conservator? Nu e o pierdere de imagine prea mare? N-ar fi fost mai simplu pentru liberali să intre pur şi simplu în această alianţă, fără să se lege la cap cu Dan Voiculescu?
Z.P.: În partida de şah pe care o joacă Crin Antonescu şi Victor Ponta - partidă în care liderul PSD nu a fost deloc deschis către un dialog cu PNL -, alianţa cu PC a fost o alianţă necesară. Aceasta e concluzia mea, bazată pe informaţiile publice, nu pe altfel de date din interior, fiindcă am stat destul de retrasă în ultimele luni.
Dacă aţi fi fost