Preventiv. Chiar daca nu prezinti nici un semn de boala, mergi anual la medic pentru un control de rutina La cabinetul medicului de familie exista o fisa in care sunt inscrise toate evaluarile anterioare, astfel incat sa poata face o comparatie cu datele existente si sa ia cea mai buna decizie. Cu exceptia tensiunii arteriale, care trebuie masurata ori de cate este nevoie, mai ales daca ai antecedente de boli cardiace in familie, fumezi, consumi cafea sau muncesti in conditii de stres, anual, trebuie sa verifici cum stai cu inima, plamanii, ficatul, pancreasul, rinichii, organele genitale, prin analiza sangelui si a urinei. Multe afectiuni nu au niciun fel de simptom la debut si, de aceea, sunt descoperite tardiv. Este cazul diabetului, hipertensiunii arteriale si al temutului cancer.
Hemoleucograma te ajuta sa descoperi leucemia la timp
Este un test care poate furniza diagnostice pentru multe afectiuni. De exemplu, un numar mare de globule rosii poate indica o presiune mica de oxigen in sange, boli de inima congenitale, deshidratare, fibroza pulmonara sau o afectiune renala. La polul opus, mai putine globule rosii pot evidentia existenta unei anemii, leucemii, distrugerea maduvei osoase de la radiatii, toxine etc. sau malnutritie. De asemenea, un numar crescut de celule albe indica stres fizic sau emotional, boli inflamatorii precum artrita reumatoida, alergii sau infectii. Volumul mic de globule albe arata expunerea la radiatii, afectiuni vasculare, ale ficatului sau splinei, distrugerea maduvei din cauza unor infectii sau tumori.
Glicemia iti spune cum stai cu diabetul
Valorile normale ale zaharului din sange variaza in fiecare moment al zilei. In functie de starea ta de sanatate medicul te va ajuta sa stabilesti cand este cel mai bine sa faci aceasta analiza. In general, se recomanda ca el sa fie e