Microîntreprinderile vor putea opta o singură dată pentru plata impozitului de 3% pe venituri, în loc de 16% pe profit. Astfel, micile companii care vor plăti anul acesta 3% vor fi excluse, în anii următori, de la regimul preferenţial de impozitare.
Alături de criteriile deja cunoscute, din anii anteriori, pentru încadrarea în regimul de impozitare cu 3% a veniturilor, Ministerul Finanţelor a stabilit o condiţie suplimentară pentru micile companii. Potrivit modificării aduse Codului fiscal, acestea pot opta pentru plata impozitului de 3% începând cu anul fiscal următor „dacă nu au mai fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor“.
Derogare pentru 2011
În acelaşi timp, legea precizează că, pentru 2011, se acordă o derogare de la această interdicţie. Din cauza formulării neclare, au apărut temeri că niciuna dintre firmele care au mai beneficiat de acest tip de impozitare până acum nu ar mai avea dreptul să îl aleagă. Prin umare, Ministerul Finanţelor a venit cu explicaţii. Potrivit acestuia, „opţiunea se exercită, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an pentru care se doreşte aplicarea acestui sistem de impozitare dacă sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege la data de 31 decembrie a anului anterior“.
Având în vedere că opţiunea pentru acest tip de impozitare este anuală, până la data de 31 ianuarie, în funcţie de activitatea din anul precedent, rezultă că plata impozitului de 3% va fi posibilă o singură dată.
„Noua legislaţie privind impozitarea microîntreprinderilor prevede imposibilitatea aplicării regimului fiscal mai favorabil, de 3% pe venituri, în cazul în care condiţiile menţionate în lege nu mai sunt respectate, şi societatea respectivă a mai beneficiat de acest regim fiscal în trecut. Scopul acestei prevederi pare să fie ca firmele să beneficieze o singură dată de acest sistem de impunere“, spune Dan Băd