Actul de acuzare al tribunalului ONU, care a anchetat în legătură cu asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri va fi făcut public luni, 17 ianuarie. Această publicare - la originea crizei politice din ţara cedrilor - coincide cu debutul consultărilor politice, în vederea numirii unui nou şef al Guvernului de la Beirut.
Presa franceză afirmă că acuzaţiile care vor fi făcute publice luni vor viza membri ai mişcării şiite Hezbollah. Bănuită de la început că este implicată în asasinarea lui Rafic Hariri, în 2005, gruparea considerată teroristă de americani a încercat să facă presiuni asupra actualului premier, Saad Hariri, fiul lui Rafic, ca să dezavueze tribunalul ONU.
Sprijinit de americani şi occidentali, Hariri a refuzat să se supună, atitudine care a provocat actuala criză politică din Liban, prin plecarea, miercuri, de la guvernare a miniştrilor Hezbollah.
Mişcarea şiită, sprijinită de Iran şi Siria, fostă putere tutelară a Libanului spune că nu-l mai vrea pe Hariri în fruntea noului Guvern.
Preşedintele ţării cedrilor, Michel Suleimane începe luni după-amiază consultările cu diversele grupuri parlamentare, în vederea găsirii unui nou prim-ministru.
Practic, în acelaşi moment, tribunalul ONU îşi va înmâna actul de acuzare. Odată examinate, un judecător neutru, în speţă un belgian va trebui să le confirme. În acel moment, pot fi eliberate şi primele mandate de arestare sau citaţii la tribunal, lucru care riscă să irite şi mai mult Hezbollahul.
Spectrul declanşării unor noi violenţe, precum cele din trecut se va face atunci şi mai simţit, motiv de îngrijorare pe plan internaţional. Liderii din Turcia, Siria şi Qatar au decis de altfel să întâmpine această ipoteză, reunindu-se luni la Damasc.
Actul de acuzare al tribunalului ONU, care a anchetat în legătură cu asasinarea fostului premier libanez, Rafic Hariri va