Unii dintre bătrânii judeţului iau pensii mici, dar au şi popriri pe ele. Instituţiile în cauză au făcut o adresa către Casa de Pensii Maramureş, însoţită de acte doveditoare prin care au solicitat popririle pentru pensiile maramureşenilor restanţieri.
Peste 2.000 de pensionari din Maramureş vor lua din această lună bani mai puţini, deoarece au restanţe la plata taxelor locale, la bănci sau la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Dintre cei 2.127 de pensionari înregistraţi cu debite 268 sunt la Pensii, 148 la pensiile de întreţinere, 220 au popriri judecătoreşti, 421 au reţineri prin executori, 622 au datorii la bănci, iar 448 la taxe şi impozite.
Popririle, doar pe o treime din pensie
Conducerea Casei Judeţene de Pensii (CJP) Maramureş spune că dintr-o pensie nu se poate reţine mai mult de o treime. „Dacă cel în cauză are de exemplu o pensie de 900 de lei, noi îi putem reţine cel mult 300 de lei“, a explicat Lucica Pop, directorul executiv al CJP. Pensionarul care va avea posibilitatea să achite integral datoria va trebui să meargă cu chitanţa la departamentul Serviciul de Plăţi şi Pensii din cadrul Casei. „Acesta îşi va primi pensia fără reţineri abia din a treia lună, deoarece noi trebuie să trimitem un raport cu actul de plată la Casa Naţională de Pensii“, a declarat Dana Achim, directorul economic al CJP Maramureş. Chiar dacă demersurile durează 60 de zile, în cea de a treia lună, pensionarul va primi retroactiv reţinerea făcută, până la soluţionarea făcută de Casa Naţionale.
Restanţieri la CARP
În luna decembrie 2010, 2.400 de pensionari au avut popriri pe pensii. Dintre aceştia, 57 au înregistrat debite la bugetul local. „Noi am făcut o încasare de 5.423 de lei, în luna decembrie. Banii provin din popririle făcute pensionarilor băimăreni pentru plata impozitului şi a taxelor locale“, a declarat Melania Mureşan, şef