Autorităţile anunţă controale în farmacii, începând de astăzi, dar vânzătorii n-au reuşit să ducă la capăt reducerea preţurilor impuse de Guvern. Importatorii dau vina pe Ministerul Sănătăţii, care nu a pus încă la dispoziţie o listă completă a preţurilor de la producător.
Andrei Usatâi, noul ministru al Sănătăţii numit în funcţie săptămâna trecută, susţine că va continua politica de ieftinire a medicamentelor, iniţiată de fosta conducere a ministerului.
Usatâi spune că nu va da curs solicitării importatorilor de medicamente de a amâna decizia în baza căreia medicamentele urmau să se ieftinească. „Firmele importatoare au fost avertizate încă din vara 2010 că vor trebui să reevalueze tot ce vor aduce în ţară începând cu luna septembrie. Ei însă au fost foarte şmecheri şi au făcut un import masiv de zeci de milioane de euro", explică Andrei Usatâi.
Săptămâna trecută, membrii Asociaţiei Farmaciştilor au ameninţat că vor da în judecată Guvernul. Ei au declarat ilegală decizia executivului din decembrie 2010, ce-i obligă să ajusteze preţurile la stocurile de medicamente achiziţionate începând cu luna septembrie potrivit catalogului naţional de preţuri, care nici nu a fost aprobat sau publicat. În replică, ministrul Sănătăţii spune că „ Nicăieri nu este stipulat că lista de preţuri trebuie să fie completă . El este mereu în dinamică şi până în luna mai va fi în schimbare, pentru că mereu vom adăuga noi denumiri."
Andrei Usatâi spune că până în prezent nu au fost reevaluate preţurile la o treime din medicamentele de import, adică la circa 1200 de denumiri.
IEFTINIRI INVIZIBILE
În timp ce autorităţile ne asigură că pastilele ieftine sunt deja în farmacii, oamenii se plâng că medicamentele continuă să le golească buzunarele. Pentru a trata o răceală a copilului, Svetlana Ghelciu, vârstă de 30 de ani, achită, c