Tranzacţiile cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP) au explodat în ultimul an, în contextul apropierii listării fondului la Bursă, circa 30% din titluri schimbându-şi prroprietarul în 2010. Valoarea estimată a tranzacţiilor, pe baza preţurilor medii vehiculate în piaţă, se ridică la aproape 2 mld. lei (peste 460 mil. euro), reprezentând 35% din rulajul total cu acţiuni pe Bursă.
Fondurile străine, SIF-urile şi speculatorii locali şi-au încărcat anul trecut portofoliile cu acţiuni Fondul Proprietatea, investind zeci de milioane de euro în speranţa că odată cu listarea la Bursă preţul acţiunilor va creşte. Pentru toţi aceşti investitori, miza listării Fondului Proprietatea este uriaşă.
Preţurile la care titlurile FP s-au tranzacţionat anul trecut au oscilat între 0,25 de lei, la începutul anului, ajungând la maxime de circa 0,6 lei în luna septembrie, înainte de distribuirea dividendelor. Asta în condiţiile în care valoarea activului net unitar (VUAN) al fondului este în prezent de circa 1,11 lei, potrivit raportărilor FP.
Marii investitori de pe piaţa de capital au considerat aceste preţuri suficient de atractive pentru a ignora dificultatea cu care se realizau tranzacţiile, dar şi lipsa de transparenţă sau faptul că nu exista un reper de preţ oficial.
Practic, până la 21 decembrie, toate transferurile cu acţiuni FP s-au realizat prin intermediul Depozitarului Central, care percepea un comision mult mai ridicat decât cel de pe Bursă. O altă dificultate era găsirea vânzătorilor, care se realiza iniţial mai mult prin anunţuri la mica publicitate.
Începând din a doua jumătate a lui 2010, tot mai mulţi brokeri s-au reprofilat însă pe tranzacţiile cu acţiuni FP, pândindu-i la Depozitarul Central pe toţi cei care veneau să-şi ridice extrasele de cont care atestau dreptul de proprietate asupra acţiunilor FP şi scutindu-i pe investitori de gr