Schema escrocheriei cu rambursări ilegale de TVA de 60 milioane euro: contracte false, firme-paravan, oficiali mituiţi, societăţi subminate de cei care le conduceau.
Ancheta în dosarul fraudei de 60 milioane euro cu rambursări de TVA, orchestrată de libanezul Said Baaklini, pune în lumină amănunte surprinzătoare, graţie declaraţiilor făcute de fostul şef al Direcţiei Domenii Portuare din Portul Constanţa, Eugen Bogatu, aflat în arest preventiv. Potrivit surselor RL, circuitul fraudulos al celor patru generatoare, supraevaluate de Baaklini de 50 de ori, a fost reconfirmat de Bogatu în momentul în care acesta a reconstituit istoricul relaţiei sale cu afaceristul libanez. Eugen Bogatu a declarat în faţa procurorilor că îl cunoaşte pe Said Baaklini de 4-5 ani, adică de când acesta din urmă deţinea cele două societăţi menţionate în dosarul escrocheriei, Libarom şi Mike Trading. „Practic, fără să vrea, Bogatu i-a deconspirat pe Baaklini şi pe şefii UCM Reşiţa, întrucât aceştia prezintă firma Mike Trading, în declaraţiile date în anchetă, ca pe una independentă de Said Baaklini. De fapt, e doar o anexă a acestuia", arată sursele RL. Acestea mai adaugă faptul că, după ce a fost contactat de omul de afaceri libanez pentru a-l sprijini în executarea rapidă a exportului utilajelor în Guineea, Eugen Bogatu l-ar fi atenţionat pe Said Baaklini că efortul nu va fi gratuit. De altfel, unul din motivele care au stat la baza arestării fostului şef al direcţiei Domenii Portuare l-a constituit tocmai faptul că oficialul de la Domenii Portuare i-a pretins libanezului 2.000.000 lei pentru a-l sprijini.
Rolul fals al firmei de textile din China
Informaţiile strânse în cursul anchetei pun într-o lumină nouă şi caracterul fictiv al unui contract de 143 milioane euro, încheiat de UCM Reşiţa şi firma Beta Trading, privind procurarea unor componente necesare pentru funcţi