Fondul Monetar Internaţional este dispus să negocieze cu autorităţile române perioada pentru care se va încheia noua înţelegere după expirarea actualului acord, a declarat pentru MEDIAFAX şeful misiunii de evaluare, Jeffrey Franks, fără să confirme dacă Fondul optează pentru un termen de doi ani, anunţă Mediafax.
"Vom discuta perioada noului acord cu autorităţile de la Bucureşti. Are sens un acord pe doi ani, dar nu am stabilit nimic. Vom fi flexibili în negocierile cu partea română", a spus Franks, aflat la Viena pentru a participa la The Euromoney Central & Eastern European Forum.
El a adăugat că durata următorului acord depinde şi de rapiditatea cu care-şi va reveni economia românească.
"Dacă veţi avea o creştere economică de 4%, atunci nu văd de ce aţi mai avea nevoie de acord", a adăugat Franks.
El s-a arătat nedumerit cum de România a înregistrat în ultimul an o creştere substanţială a exporturilor dar economia în ansamblu nu şi-a revenit.
Economia României a intrat în recesiune în ultimul trimestru din 2008, şi, deşi a existat acordul cu FMI şi Comisia Europeană (CE), nu a reuşit să iasă din trendul descendent până la finele anului trecut.
Atât Guvernul, cât şi FMI, estimează pentru acest an o revenire a PIB în termeni reali cu 1,5%, după ce anul trecut s-ar fi contractat cu aproximativ 1,9%.
Directorul de ţară pentru România al Băncii Mondiale (BM), Peter Harrold, a declarat marţi că instituţia internaţională va acorda asistenţă tehnică şi finanţare României în cadrul unui nou acord care va fi încheiat împreună cu FMI şi CE, cel mai probabil pe doi ani.
Oficialul BM a precizat că perioada de doi ani reprezintă viziunea Fondului Monetar Internaţional, acest aspect nefiind încă discutat cu autorităţile de la Bucureşti.
România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UE şi alte instituţii financiare